Wasbeer

Wasbeer

De Wasbeer is een in Nederland een onbeschermde diersoort en staat op de Europese Unielijst van te bestrijden Invasieve Exoten. In Limburg wordt er momenteel door de FBE gewerkt aan een faunbeheerplan op basis waarvan in de toekomst Wasberen uit de natuur verwijderd moeten kunnen gaan worden.

In geval van overlast kan momenteel iedereen al een Wasbeer middels een vangkooi vangen, en het dier naar een opvangcentrum brengen (als ze het daar willen aannemen) dan wel een spuitje laten geven.

Volgens de huidige wetgeving mogen Wasberen namelijk niet vrij in de natuur leven, en ook niet gehouden worden door particulieren, tenzij zij deze dieren aantoonbaar al in hun bezit hadden voor het verbod van kracht werd. Wel moeten de dieren dan gesteriliseerd zijn, en zolang ze nog leven gehouden worden.

Er zal door de FBE in eerste instantie worden bekeken aan welke middelen er behoefte is voor het uit de natuur weghalen van Wasberen (de Gereedschapskist). Indien mogelijk worden Wasberen gevangenen en naar opvangcentra gebracht, maar zodra daar geen plaats meer voor ze is zullen er naar verwachting ook wasberen gedood gaan worden in de nabije toekomst.

Laatste nieuws

Deze website maakt gebruik van functionele cookies om zo de website optimaal te kunnen laten functioneren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van analytische cookies.