Aujeszky-virus

Aujeszky-virus

Begin december is een jachthond overleden na contact met een met Aujeszky besmet Wild Zwijn in Nordrhein-Westfalen aan de grens met Limburg (Brüggen).

Het Aujeszky-virus verspreidt zich vooral via directe contacten tussen varkens. Maar ook indirecte contacten, en zelfs verspreiding via de lucht, spelen een rol. Het virus kan tot weken in de omgeving besmettelijk blijven. Infectie treedt vooral op via de ademhalingswegen en opname via de mond. Besmette dieren kunnen drager worden van het virus, zonder ziek te lijken, maar later kan onder bepaalde omstandigheden, vaak in bij minder weerstand, het virus weer actief worden en kan een dier opnieuw een besmettingsbron voor andere dieren worden.

Wij willen u wijzen op de risico’s voor besmetting van honden met het Aujeszky virus tijdens de jacht. Tevens kan het een gevaar zijn voor loslopende honden van mensen die hun hond los laten lopen in een gebied waar ook Wilde Zwijnen zitten.

Hoewel de ziekte slechts af en toe voorkomt bij jachthonden en het in de praktijk niet mogelijk is om alle risico’s van besmetting van honden uit te sluiten staan hieronder een aantal voorzorgsmaatregelen.

  1. Honden niet in contact laten komen met slachtafval of geslachte zwijnen; reeds bij training leren op afstand te blijven;
  2. Honden zeker niet voeren met slachtafval van wilde zwijnen;
  3. Honden niet in contact laten komen met schuurbomen, voerplaatsen of door zwijnen opengebroken bodem;
  4. Honden aanleren om Wilde Zwijnen niet aan te bijten;
  5. Bij nazoek met zweethonden kan het bloed hoge virusconcentraties bevatten indien het afkomstig is van long, bek, of testikels;
  6. Bij ontweiden en slachten van (zwart)wild hygiënisch werken (handschoenen dragen, handen en onderarmen na afloop wassen) en zorgen dat honden niet in contact kunnen komen met verontreinigde kleding en laarzen.

 (Bron: Website Jagersvereniging)

Laatste nieuws

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).