Tegemoetkoming aanvragen
Heeft u ondanks het nemen van preventieve maatregelen toch faunaschade, dan kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Het starten van een aanvraag doet u via MijnFaunazaken, het online portaal van BIJ12 voor de registratie en afhandeling van tegemoetkomingsaanvragen in faunaschade.
Als uw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, schakelt BIJ12 een taxateur in om de schade te beoordelen. Zij werken hiervoor samen met twee onafhankelijke taxatiebureaus. De taxateurs werken volgens de ‘Protocollen en richtlijnen taxatie faunaschade’. Wanneer de taxatie is uitgevoerd, ontvangt u van hen een bevestiging taxatie. Daarin staan nog niet altijd de gewasprijzen, de prijzen van de afgelopen jaren zijn hier te raadplagen. Als u het daar niet me eens bent, kunt u binnen 8 werkdagen een zienswijze aanleveren, via MijnFaunazaken. Aan de hand van de door u aangeleverde informatie en het taxatierapport neemt BIJ12 een besluit op uw aanvraag. Wanneer u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken bij BIJ12.
Voorwaarden om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen:
BIJ12 beoordeelt uw aanvraag aan de hand van provinciale beleidsregels.
- Om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen moet u op tijd, dat wil zeggen binnen 7 werkdagen nadat u schade van enige omvang heeft geconstateerd, een aanvraag indienen.
- Bij de beoordeling van uw aanvraag wordt getoetst of u voldoende verjagende middelen heeft ingezet. In zijn algemeenheid geldt dat één akoestisch middel (bijvoorbeeld een gaskanon) en één visueel middel (bijvoorbeeld vlaggen) moeten zijn ingezet. Een taxateur controleert hierop. Voor een overzicht van verjagende middelen verwijzen wij naar de Faunaschade PreventieKits.
- Wanneer toegestaan moet minimaal twee keer per week een bejagingsactie hebben plaatsgevonden (adequaat gebruik). Dit wordt bij beoordeling van uw aanvraag gecontroleerd. Bejaging wordt gedaan door een jager.
- In sommige gevallen geldt dat op het getaxeerde schadebedrag een eigen risico wordt ingehouden. De regels hierover verschillen per provincie.
- Wanneer u gronden pacht die in eigendom zijn van een terreinbeherende organisatie, dan wordt gevraagd een pachtovereenkomst te overhandigen. Wanneer de pachtovereenkomst beperkingen ten aanzien van landbouwkundig gebruik bevat, dan komt men mogelijk niet in aanmerking voor een tegemoetkoming.
- Er zijn meer redenen waarom u mogelijk niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming. Raadpleeg de meest voorkomende redenen voor het afwijzen van een aanvraag.
Aanvullende informatie kunt u vinden via deze link Tegemoetkoming in faunaschade aanvragen bij BIJ12