Nieuwsbrief 4e kwartaal 2024 Faunabeheereenheid Limburg

Nieuwsbrief 4e kwartaal 2024 Faunabeheereenheid Limburg

Faunabeheerplannen

  • FBP Bever: ingediend bij de provincie
  • FBP Roek: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBP Ganzen (Grauwe gans, Brandgans en Kolgans): wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBE Das: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBE Steenmarters: wordt momenteel voorbereid door de FBE

 

Vergunningen

Ganzen

Onderstaande Ganzenvergunningen zijn per 1 november a.s. in FRS als Perceelsgebonden Machtiging beschikbaar:

  • Beperkte ontheffing Grauwe Gans buiten Maasplassenregio:
  • Beperkte ontheffing Brandgans voor geheel Limburg:

Beide vergunningen kunnen vanaf 1 november t/m 14 maart worden ingezet, maar uitsluitend op of nabij percelen met kwetsbare gewassen waar voldoende werende middelen geplaatst zijn.

Men dient minimaal twee preventieve maatregelen/methoden in te zetten om schade te

https://www.bij12.nl/onderwerp/faunaschade/schade-voorkomen/oude-versies/ganzen/?nowprocket=1.

Wanneer men vragen heeft over de procedure m.b.t. het aanvragen van een Perceelsgebonden Machtiging dan kan hiervoor een Stap voor Stap handleiding bij de FBE worden aangevraagd.

Haas

De vergunning Haas is beschikbaar wanneer er sprake is van gewasschade maar met beperkte mogelijkheden.

Bij het aanvragen van de vergunning, wordt er door de FBE een checklists opgestuurd voor het eventueel verkrijgen van een vergunning Haas Gewasschade. Deze dient in zijn geheel te worden ingevuld door de grondgebruiker en retour te worden gezonden. Er is een checklist beschikbaar voor de zomerperiode en één voor de winterperiode.

In de zomerperiode, deze loopt van 2 februari tot en met 14 oktober, is het enkel mogelijk om een vergunning te verkrijgen indien het schadeperceel geheel omrasterd is en er geen sprake is van wisselende teelt.

In de winterperiode, deze loopt van 15 oktober tot en met 1 februari, mag de vergunning ingezet worden bij houtige gewassen, koolsoorten, vollegrondsgroenten en fruitteelt, indien sprake is van wisselende teelt. De vergunning mag dan ingezet worden op de percelen waar schade ontstaat of dreigt te ontstaan, of tot maximaal 250 meter daarbuiten. Hier hoeft géén raster om de percelen te staan.

Ter voorkoming of bestrijding van overige gewassen, en eerder genoemde gewassen (houtige gewassen, koolsoorten, vollegrondsgroenten en fruitteelt) indien er géén wisselende teelt plaatsvindt, mag de vergunning enkel worden ingezet wanneer het perceel is omrasterd. De vergunning is daarbij jaarrond inzetbaar op het betreffende schadeperceel binnen het raster.

Van de vergunning kan slechts gebruik gemaakt worden nadat ter plaatse minimaal twee preventieve maatregelen/methoden genomen zijn om schade te voorkomen, zoals beschreven in de Faunaschade Preventiekit Module Haas https://www.bij12.nl/onderwerp/faunaschade/schade-voorkomen/oude-versies/haasachtigen/?nowprocket=1. In de checklist kan aangegeven worden welke middelen dit zijn (raster geldt ook als een middel).

In verband met de bewaking van het maximaal aantal van 450 Hazen die per jaar gedood mogen worden in Limburg op basis van de beschikbare vergunning, willen wij nogmaals alle gebruikers van deze vergunning erop wijzen dat men ieder afschot BINNEN 24 UUR in FRS dient te registeren.

Indien gebruikers zich niet aan deze voorwaarde houden, dan kan dit ertoe leiden dat de vergunning voor hen geschorst gaat worden.

Zodra het maximum aantal van 450 Hazen behaald is worden alle uitgegeven vergunningen stopgezet.

Invasieve Exoten

De opdracht/ontheffing Invasieve Exoten is inmiddels naar alle WBE’s in FRS als Algemene Machtiging doorgeschreven. Van deze opdracht/ontheffing mag door iedere jachtaktehouder gebruik worden gemaakt voor het in zijn veld vangen en/of doden van onderstaande diersoorten ter bescherming van de flora en fauna en ter bescherming van de instandhouding van de natuurlijke habitats en is geldig t/m 31 december 2026.

  • Amerikaanse voseekhoorn
  • Grijze eekhoorn
  • Heilige ibis
  • Huiskraai
  • Indische mangoeste
  • Muntjak
  • Nijlgans
  • Pallas’ eekhoorn
  • Rode neusbeer
  • Rosse stekelstaart
  • Siberische grondeekhoorn
  • Treurmaina
  • Wasbeerhond

Wanneer één van bovenstaande Invasieve Exoten wordt gesignaleerd mag een jachthouder met deze opdracht / ontheffing het desbetreffende dier doden.

Mocht een hierboven genoemde diersoort (m.u.v. de Nijlgans) zijn gedood, dan verzoeken wij u dit direct te melden bij DWHC (Dutch Wildlife Health Centre) via de volgende link https://dwhc.nl/meldingsformulier/meldingen-voor-insturen/.

Graag het dier zo gekoeld mogelijk (bij voorkeur 0 – 7 oC) en niet ingevroren bewaren voor onderzoek. DWHC zal beoordelen of en wanneer het dier zal worden opgehaald, afhankelijk van het moment van melden.

Voor de Wasbeer is als Invasieve Exoot al eerder een Algemene Machtiging in FRS beschikbaar gesteld. Deze blijft onder dezelfde voorwaarden geldig, zie toelichting onder Diersoorten.

Kauw en Zwarte kraai

De beroepen tegen de vergunningen Kauw en Zwarte kraai Vangkooi Gewasschade en Zwarte kraai Vangkooi Predatorenbeheer zijn door de Rechtbank Limburg in september jl. ongegrond verklaard. Deze vergunningen kunnen zowel door de grondgebruiker, als door een grondgebruiker in combinatie met een jachthouder als Perceelsgebonden Machtiging in FRS worden aangevraagd. De vergunning Zwarte kraai Vangkooi Predatorenbeheer mag ingezet worden zolang er sprake is van predatiegevoelige nesten en jonge kuikens, zowel in het Weidevogelgebied nabij de Groote Peel (van 15 maart t/m 30 juni) als ook in de Patrijzen kerngebieden (van 15 april t/m 31 augustus) waarvoor een vergunning Vos Predatorenbeheer Soortenbescherming mag worden ingezet.

 

Jacht

De jacht op het Konijn en de Haas zijn dit jachtseizoen in Limburg wederom gesloten door de Minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Afschot Konijn is echter nog steeds mogelijk op basis van de Landelijke Vrijstelling.

 

Diersoorten

Wasbeer

Aangezien momenteel er géén opvang mogelijk is voor de Wasbeer, is het voor alle jachtaktehouders van Limburg toegestaan om van 1 augustus tot 14 maart Wasberen te doden met het geweer, ook ‘s nachts met behulp van nachtzichtapparatuur of lichtbak. Tevens mogen jachtaktehouders in deze periode Wasberen vangen met vangkooi of kastval, en de gevangen dieren vervolgens doden met diverse middelen (geweer, luchtdrukwapen met voldoende energie, schietmasker e.d.).

De vergunning Wasbeer is als Algemene Machtiging voor alle WBE’s beschikbaar.

In de kraamperiode van 15 maart tot en met 31 juli mogen Wasberen nog wél gevangen worden, maar mogen alleen dieren gedood worden die geen aangezogen tepels hebben (dus alle mannelijke dieren en de niet-zogende vrouwelijke dieren). Aangezogen Wasberen dienen direct vrijgelaten te worden.

Dode Wasberen moeten worden gemeld bij René Janssen (06-45454914), deze verzorgt de monstername voor onderzoek.

Wild zwijn

Ingeval er in de toekomst onverhoopt een besmetting met Afrikaanse Varkenspest (AVP) gaat optreden is er voor Limburg een Crisisdraaiboek AVP Limburg opgesteld, waarin beschreven wordt welke stappen er dan gevolgd zullen worden. Hierin staan o.a. ook de kaarten met informatie welke tijdens de Lokale Fauna Overleggen per WBE zijn opgehaald op dit punt. Tevens staan de contactgegevens van diverse personen vermeld, waarvan ingeschat wordt dat het belangrijk is die direct te kunnen bereiken. Dit draaiboek wordt ieder kwartaal bijgewerkt met de meest recente gegevens.

Het Ministerie heeft een aantal simulatieoefeningen al uitgevoerd (wie moet wat doen en wanneer) en er voor dit najaar nog één gepland. Zodra deze zijn afgerond zal de FBE voor Limburg een informatieavond organiseren voor alle zwartwildcoördinatoren en de Gekwalificeerde Personen Wild Zwijn (GP-WZ-ers) om de uitkomsten van  die oefeningen te bespreken en te kijken welke rol de zwartwildcoördinatoren, de GP-WZ-ers, de Provinciaal Coördinator Wild Zwijn (PC-WZ), lokale boswachters, BOA’s, de WBE’s en de individuele jagers zouden kunnen spelen bij de bestrijding van AVP in Limburg.

 

Monitoring

Zomertelling

De cijfers van de Zomertelling worden begin november op onze website vermeld. De Zomerganzentelling heeft dit jaar ook weer op de derde zaterdag in juli plaatsgevonden, te weten op zaterdag 20 juli jl.

 

Rapportages

Voor de landelijke vrijstellingen eindigt de periode op 1 januari 2025. Men heeft tot 1 februari 2025 om afschot of maatregelen op basis van deze grondslagen te registreren. De periode voor de jacht sluit op 1 februari 2025, men heeft dan tot 1 maart 2025 om afschot of maatregelen op basis van de jacht te registreren.

Voor al het overig afschot dat via vergunningen geschiedt geldt de verplichting deze uiterlijk in de maand januari te registreren over de periode van het voorafgaande kalenderjaar of binnen één maand na beëindiging van een vergunning.

 

Kalender

1 november t/m 15 december         Kluchtentellingen in Patrijzen Kerngebieden

24 december t/m 1 januari 2025     FBE kantoor gesloten

Laatste nieuws

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).