Afrikaanse Varkenspest (AVP) Wild zwijn

Afrikaanse Varkenspest (AVP)

Afrikaanse Varkenspest is een zéér besmettelijk virus dat alleen voorkomt bij varkensachtigen. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact tussen Wilde Zwijnen, maar ook via besmette materialen of besmet voer. Het kan dus ook overgedragen worden via groene BOA’s! Het is zelfs bekend dat het virus in bereide vleeswaren zoals  broodbeleg nog na een jaar actief kan zijn. Let er daarom goed op dat je je afval nooit achterlaat in de natuur en dat je altijd na een boswandeling je kleding goed ontsmet.

Alhoewel de ziekte niet gevaarlijk is voor mensen zijn de gevolgen van het virus heel erg groot, zowel op economisch gebied als voor het dierwelzijn van de varkensachtigen, zowel de Wilde zwijnen als alle gehouden varkens. Als bijvoorbeeld één varken besmet blijkt te zijn op een bedrijf dan moeten alle varkens van dit bedrijf geruimd worden.

Wees daarom altijd extra alert als je tijdens het wandelen een dood Wild zwijn tegenkomt!

Wanneer een dood Wild zwijn geen duidelijke doodsoorzaak heeft (bijv. sporen van aanrijding, afschot, verdrinking, stroperij, etc.), en zeker als er 2 of meer bij elkaar liggen,  kán er namelijk sprake zijn van AVP.

Blijf op minimaal 5 meter afstand, raak vooral het kadaver NIET aan en neem meteen contact op met de AVP-coördinator van Limburg:  dhr. L.M. Jansen – 06 25105935. Voor meer info: Protocol gevonden wild zwijn kadaver versie JUNI 2023 

 

Verschillende manieren waarop AVP kan worden overgedragen. Bron: Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.