Nieuwsbrief 3e kwartaal 2025 Faunabeheereenheid Limburg

Nieuwsbrief 3e kwartaal 2025 Faunabeheereenheid Limburg

Wijziging FBE Personeel Limburg

Per 1 juni jl. is Alfred Melissen gestopt als directeur bij de FBE Limburg. Hij zal de komende periode nog 1 dag per week beschikbaar zijn om zijn werkzaamheden over te dragen aan zijn opvolger, Jan Arkesteijn. Het waren 17 mooie jaren waarin wij als FBE hebben kunnen groeien tot de professionele organisatie waar wij nu voor staan. Wij bedanken Alfred dan ook voor zijn enorme enthousiasme, doorzettingsvermogen, betrokkenheid en vakkennis!

Zijn opvolger, Jan Arkesteijn, heten wij welkom als nieuwe directeur binnen de FBE Limburg. Jan heeft als voormalig voorzitter van de WBE Grenskant en zijn juridische achtergrond al veel dossierkennis, waar wij enorm blij mee zijn. Wij wensen Jan veel succes in zijn nieuwe rol binnen de FBE.

 

Wijziging FBE Bestuur Limburg

Er hebben wisselingen in het Bestuur van de FBE plaatsgevonden.

Voor de geleding Terrein Beherende Organisaties is tijdens de Algemene Bestuursvergadering op 11 juni jl. mevrouw Burger van Natuurmonumenten aangetreden als nieuw bestuurslid, dit ter opvolging van de heer Van der Weide.

Binnen de geleding Overige Maatschappelijke Organisaties is mevrouw Plusquin van de Natuur en Milieufederatie Limburg afgetreden als bestuurslid. Zij zal later dit jaar worden opgevolgd.

 

Faunabeheerplannen

  • FBE Das: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBP Roek: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBP Ganzen (Grauwe gans, Brandgans en Kolgans): wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBE Steenmarters: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBE Vos: wordt momenteel voorbereid door de FBE
  • FBE Molmuis en Veldmuis: wordt momenteel voorbereid door de FBE

 

Diersoorten

Haas

De omgevingsvergunning Haas gewasschade is dit jaar nog steeds beschikbaar ter voorkoming van schade aan bedrijfsmatige teelt, zolang de lokale stand hazen niet gereguleerd kan worden middels reguliere jacht. Meer informatie hierover kan men vinden via de link https://limburg.faunabeheereenheid.com/faunaschade/ontheffing/.

Daarnaast is een lijst met gewassoorten op de website van de FBE toegevoegd, waarop te zien is of een gewas valt onder vollegrondsgroenten.

In verband met de bewaking van het maximaal aantal van 450 Hazen die per jaar gedood mogen worden in Limburg op basis van de beschikbare omgevingsvergunning, willen wij nogmaals alle gebruikers van de omgevingsvergunning erop wijzen dat men ieder afschot BINNEN 24 UUR in FRS dient te registeren.

Wilde zwijnen – AVP

Op slechts 150 kilometer van de Limburgse grens is een met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet wild zwijn aangetroffen. Deze besmetting is op 14 juni jl. officieel bevestigd door het Duitse nationale referentielaboratorium voor dierziekten.

Dit is het eerste bevestigde AVP-geval in Noordrijn-Westfalen. De vondst is zorgwekkend omdat het besmette gebied 100 kilometer buiten de eerdere AVP-zones in Duitsland ligt. Inmiddels zijn in de regio directe maatregelen genomen, zoals het instellen van een beperkte zone, het zoeken naar andere kadavers met honden en drones en het plaatsen van tijdelijke hekwerken.

Nederland is momenteel vrij van AVP, maar het risico op insleep is reëel. Als jachthouder kan men een cruciale rol spelen in de vroegtijdige signalering en het voorkómen van verspreiding:

  • Elke vondst van een dood wild zwijn zonder duidelijke doodsoorzaak (zoals aanrijding of afschot) moet als verdacht worden beschouwd;
  • Raak het kadaver niet aan, blijf op minimaal 5 meter afstand, markeer de plek en neem direct contact op met de regionale Gekwalificeerd Persoon Wild Zwijn (GWPZ-er);
  • Volg strikte hygiënemaatregelen na contact met wilde zwijnen of jacht in risicogebieden (o.a. grondige reiniging van kleding, laarzen en voertuig; 72 uur geen contact met varkensbedrijven).

Meer informatie over hoe te handelen bij vondst van een kadaver en de hygiënevoorschriften is te vinden in de volgende documenten:

  1. Protocol bij gevonden dood wild zwijn
  2. Infobrochure Afrikaanse varkenspest voor jagers (Jagersvereniging & LVVN)

Afrikaanse varkenspest is ongevaarlijk voor mensen, maar nagenoeg altijd dodelijk voor wilde en gehouden varkens.

Wolf

In Limburg kan men zwervende wolven tegenkomen. De meeste wolven zijn schuw en mijden mensen. Ze kunnen echter agressief gedrag vertonen als ze mensen associëren met voedsel, wanneer ze ziek of oud zijn en zelf niet meer kunnen jagen, en wanneer ze jongen hebben.

Algemene informatie over de wolf is te vinden op de website van de FBE  https://limburg.faunabeheereenheid.com/wolf/.

Meer informatie over wat te doen als men een wolf tegenkomt vindt men ook op de website van de provincie Limburg Wolf – Provincie Limburg.

 

Monitoring

Voorjaarstelling

Op 5 april jl. heeft de landelijke voorjaarstelling plaatsgevonden. Wij willen iedereen die hieraan heeft deelgenomen hartelijk bedanken voor zijn of haar inzet.

De cijfers van de Voorjaarstelling zijn inmiddels verwerkt en staan op onze website vermeld Gegevens Voorjaarstelling 2025 – Faunabeheereenheid Limburg.

Patrijzentelling

De provincie stimuleert al enkele jaren het behoud van de Patrijs in Limburg. Inmiddels zijn er 15 kansrijke gebieden in Limburg waar speciale aandacht is voor de Patrijs. Naast de speciale ANLb pakketten voor Patrijzen kan daar een omgevingsvergunning Vos predatorenbeheer ter bescherming van de aanwezige Patrijzen worden ingezet.

O.b.v. deze omgevingsvergunning worden er jaarlijks twee Patrijzentellingen georganiseerd, te weten een Territoriumtelling en een Kluchtentelling. Deze zullen respectievelijk worden gehouden van 15 maart t/m 31 mei en van 1 november t/m 15 december.

Bij de Territoriumtelling die eind mei jl. is afgerond, is het de bedoeling dat door de deelnemende WBE’s in de vastgestelde werkgebieden per Patrijzen kerngebied in kaart wordt gebracht waar de koppels in territoria zitten en deze gegevens vóór 30 juni in FRS werden geregistreerd.

Zomertelling

De Zomerganzentelling vindt dit jaar ook weer op de derde zaterdag in juli plaats, te weten op zaterdag 19 juli a.s. De uitleg hierover heeft u inmiddels per mail ontvangen. Het telplan staat in FRS voor u klaar voor het registreren van de telgegevens. Vóór 20 augustus a.s. dienen de telgegevens te worden geregistreerd in FRS.

 

BIJ12

Grondgebruikers kunnen in Limburg sinds 2024 (met de ingang van de nieuwe beleidsregels) bejaagacties uitsluitend digitaal aanleveren via het Schaderegistratie Systeem (SRS).

Om de bejaagacties in te zien, moet de grondgebruiker BIJ12 akkoord geven in het SRS (NatuurNetwerk FaunaSchadeRegistratie Systeem). Acties moeten binnen twee weken na de bevestiging taxatie worden ingevoerd. Acties die later worden ingevoerd, worden niet meegenomen in de beoordeling. Losse documenten of mails met bejaagacties worden niet meer in behandeling genomen.

Per 1 november a.s. worden de modelregels tegemoetkoming faunaschade aangepast, en daarmee wordt voor Limburg ook de overstap naar de nieuwe FPK’s (Faunaschade Preventie Kits) gemaakt. In een volgende nieuwsbrief zullen wij hier verder op ingaan.

 

Kalender

vóór 30 juni                Registratie patrijzentelling in FRS (alleen voor deelnemende WBE’s)

19 juli                          Zomertelling

vóór 20 augustus       Registratie zomertelling in FRS

Laatste nieuws

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).